vrijdag 8 juli 2022

O Mar Começa Aqui

 "De Zee Begint Hier"
Dat staat er op de street art bij ons zwembad waar ik al eerder een logje over maakte.
Gisteren verscheen er een logje van de Camara Municipal Ponta Delgada over Project O Mar Começa Aqui en toen ik daar een foto van het kunstwerk bij het zwembad zag was mijn interesse natuurlijk gewekt.
Het is een Eco schoolprogramma, dat ontwikkeld is in Portugal door de Associação Bendeira Azul da Europa en daar heeft de gemeente Ponta Delgada een partnerschap mee.
In het kader daarvan hebben zes scholen in de provincie PD kunstwerken geschilderd bij rioolputten. 
Er stond waar de kunstwerken zijn, welke school eraan gewerkt heeft, onder leiding van welke leerkracht en wat de betekenis ervan was.
Die bij ons zwembad laat de diversiteit aan zeedieren zien.

Nou toen wisten we natuurlijk gelijk wat we 's middags zouden gaan doen :-)
Met de auto gingen we op zoek naar de andere kunstwerken en omdat er nog een in Capelas moest zijn gingen we die als eerste zoeken.
Er gaan twee wegen Capelas in/uit en wij nemen altijd de rechtse weg, omdat die niet volstaat met geparkeerde auto's en we beter bij ons huis uitkomen; het kunstwerk is op de andere weg.
Die weg is erg druk en dit kunstwerk ligt net voor een bocht, wat fotograferen moeilijk maakte.
Ik ben maar niet op de weg gaan staan, maar heb vanaf de stoep een foto gemaakt.
Dit kunstwerk verwijst naar het Marine Ecosysteem.
Vervolgens gingen we naar Arrifes, waar een kunstwerk in een straat moest zijn.
We hebben rondgewandeld, drie keer de straat op en neer gereden, alle putten bekeken, gevraagd, maar nergens konden we een kunstwerk ontdekken.
Daar moeten we dus over bellen, want die willen we uiteraard ook graag zien.
 
Het volgende kunstwerk was bij een school in PD en daar moesten we de Noord ingang hebben, omdat hij op het terrein van de school ligt.
We konden tegenover de school parkeren, maar omdat er alle scholen afgesloten zijn met hekwerken en er overal een ingang met een congierge is, zijn we via de hoofdingang gegaan.
Daar was een hele vriendelijke Engels sprekende jongen, die ons meegenomen heeft naar het kunstwerk.
Dit was een beetje een saai kunstwerkt, het stelt de oceaan bij de Azoren voor.
Voor het laatste kunstwerk parkeerden we de auto bij Parque Atlantico en wandelden we naar de school aan de overkant van de straat.
We hadden inmiddels de pagina van de Camara open staan, zodat we konden laten zien waar we naar op zoek waren en de congierge vertelde ons in het Portugees, dat we bij de school achter deze school moesten zijn.
We wandelden om het complex heen en kwamen inderdaad bij een andere school.
Daar was geen congergie, dus liepen we het hek door en gingen op zoek naar het kunstwerk, maar dat konden we nergens vinden.
Toen we eindelijk iemand tegen kwamen en het konden vragen, bleek dat we aan de zijkant van deze school waren en dat we nog verder moesten lopen om bij de hoofdingang te komen, waar het speelterrein met het kunstwerk moest zijn.
Dat deden we en we lieten het verhaal aan de volgende congiërge zien.
Het was even voor half zes en ze zouden bijna gaan sluiten, maar ik mocht nog snel even een foto gaan maken.
Dit was een heel mooi kunstwerk van een cacbalote (sperm whale/potvis), de walvissoort die aan de noordkust van het eiland zwemt en die wij vanuit huis kunnen zien.
Prachtig hoe het rooster van de put de baleinen van de walvis geworden zijn.
We hebben nu 4 van de 6 kunstwerken gezien.
Van die in Arrifes moeten we de juiste plaats nog achterhalen, de zesde ligt in Ginetes, een plaatsje dat hemelsbreed niet ver weg is, maar wel veel tijd kost om er te komen, dus daar gaan we een andere keer speciaal voor op pad.
Hartstikke leuk om de streetart van dit project met eigen ogen te zien.

 
 

1 opmerking:

Margriet zei

Wat een leuk project.