maandag 26 augustus 2024

Furnas aquaduct

 Voordat we naar Furnas gingen hebben we via Google maps de coördinaten van de Waypoints voor onze nieuwe labcache opgezocht.
Terwijl we daarmee bezig waren zag ik een bezienswaardigheids symbooltje met aqueduto ernaast; een aquaduct en omdat dat in de buurt van Parque Dona Beatriz Canto was, zijn we dat ook gaan bekijken.
Via een heel klein weggetje tussen de huizen door liepen we tegen een muur aan waar een voetpad was.
Over de muur konden we het aquaduct zien liggen.
We liepen links het voetpad op, maar dat liep dood tegen een hek van een terrein
maar via de rechterkant van het pad kwamen we er wel.


Thuis heb ik wat meer informatie over aquaduct Engenho kunnen vinden.
Het werd in 1908 gebouwd, is 70 meter lang en bestaat uit 8 ronde bogen en een kleine boog. 
Het voerde water aan uit de de Ribeira Fojo en voedde daarmee een watercomplex dat bestond uit een houtzagerij, 3 molens, een gemeenschapshuis en de eerste bioscoop van Furnas.
De molen werd in de jaren 1990 gekocht door Direção Regional da Cultura (Regionaal Cultureel Directoraat) en overgedragen aan Casa do Povo (gemeenschapshuis) die het zouden gaan restaureren.
Daar is tot nu toe niets van gekomen  en zonder water en aangetast door de vegetatie loopt de infrastructuur ernstig gevaa om in te storten.


En alhoewel zo´n verlaten complex met overal vegetatie er apart en mooi uitziet is het toch wel erg jammer dat het zo verloederd, want het is een mooie bouwwerk en het zou echt zonde zijn als het zou instorten.

1 opmerking:

Bertiebo zei

Precies: het is prachtig om zo te zien. Maar het moet niet verder instorten