zondag 18 augustus 2024

Portugese les

 

Ik heb weer een blokje van 12 lessen Portugees afgerond en als je de cijferlijst ziet zou je denken dat ik heel erg goed ben in Portugees, maar niets is minder waar.
Zolang ik er dagen over kan nadenken, herhalen en bijschaven, lukt het me om goede zinnen te vormen, maar in praktijk is het een ramp.

Een voorbeeldzin:
"Wij zijn (2x) in Portugal aangekomen en moeten (4x) eerst naar (2) het autoverhuurbedrijf voordat we verder kunnen (4x) reizen."

Het aantal tussen haakjes geeft aan hoeveel (werk)woorden er zijn voor dat bepaalde woord.
Voor het werkwoord zijn moet je eerst bedenken of het blijvend of veranderelijk is en voor de andere woorden zijn er ook bepaalde regels.
Tegen de tijd dat ik die allemaal gevond en goed vervoegd heb, ben ik een uur verder.

Het lezen van een Portugese tekst gaat steeds beter en dat is heel leuk.
Spreken is heel moeilijk en verstaan al helemaal, want hier op de Azoren spreken ze geen echt Portugees, maar een regionale taal / dialect dat zelfs voor de Portugezen van het vaste land nauwelijks te verstaan is.
Ze praten heel snel, nasaal, slaan de helft van de woorden over en plakken de rest aan elkaar vast.
Bovendien is het taalnivo  van veel mensen hier heel laag: vaak niet meer dan lagere school; onze buurmannen aan beide kanten kunnen niet eens lezen, iets wat nauwelijks voor te stellen is in deze tijd.
Het gevolg is dat men hier ook maar weinig werkwoordsvormen gebruikt: vaak beperkt tot tegenwoordige- en verleden tijd.

De kursus behandeld veel tijden, gaat diep in op grammatica en allerlei andere zaken, maar schiet voor mij het doel voorbij.
Het leren kost me héél erg veel tijd en hoe breder de basis wordt, hoe minder ik kan onthouden en hoe meer ik door elkaar ga halen, wat ontzettend frustrerend is.
Inmiddels ben ik bij les 28 maar ik heb besloten om na les 30 (halverwege de kursus) geen huiswerk meer in te sturen en me te gaan beperken tot het goed leren van het vervoegen van de werkwoorden in de tegenwoordige- en verleden tijd én woordtraining.
En dat moet meer dan voldoende zijn want ik heb tenslotte niet de ambitie om tolk te worden.

2 opmerkingen:

Bertiebo zei

Ik snap je frustratie helemaal. Toch erg goed dat je op jouw manier verder gaat!

Marthy zei

Ik spreek het frans goed genoeg om me te redden, kan zelfs telefoongesprekken voeren en ga er niets meer bij leren.