zaterdag 11 januari 2014

Badii Paleis

Het El Badi paleis bestaat tegenwoordig uit de overblijfselen van een grandioos paleis dat werd gebouwd door de koning Ahmad I al-Mansur in 1578. Het oorspronkelijke gebouw bestond waarschijnlijk uit 360 kamers, een binnenplaats van 135 bij 110 meter en een vijver van 90 bij 20 meter. Het gebouw was rijk versierd met Italiaans  marmer en goud uit Soedan. Het ontwerp werd sterk be├»nvloed door het Alhambra in Granada. De bouw duurde ongeveer vijfentwintig jaar.
De Alawitische Sultan Ismail Ibn Sharif verwoestte het paleis en gebruikte materialen om zijn eigen paleis in Meknes te decoreren.
In een van de gerestaureerde paviljoens wordt de minbar van de Koutoubia Moskee tentoongesteld, die geldt als een hoogtepunt van houtsnijkunst. (bron Wikipedia)

Als je daar loopt is het moeilijk om je voor te stellen hoe het geweest moet zijn, maar ook nu was het nog heel indrukwekkend.

 De vijvers zijn er nog.
In de vier dieper liggende tuinen stonden sinaasappelbomen en bloeiende rozenstruiken.
 Door deze poort kwamen we in het gebouw waar de minbar staat. Daar mocht je helaas geen foto's nemen, maar het houtsnijwerk is inderdaad heel erg mooi en knap.
 Via de opening links op de foto kon je de ondergrondse gangen bekijken. Vroeger waren dat stallen en kelders. Niet alles was verlicht, dus dat was wel spannend :-)
 Er was een dakterras waar je op mocht en daar hadden we een heel mooi uitzicht over het complex.
 Maar ook konden we sommige ooievaars nu op ooghoogte zien. Ik blijf het toch apart vinden om deze vogels in het wild te zien.
 En natuurlijk stak de moskee boven alles uit.
 Erg leuk om de stad van bovenaf te zien.
 Door het zonlicht en smog? wat vaag, maar op de achtergrond van deze foto zijn de bergen van het Atlasgebergte te zien. Ik weet nog dat ik vroeger op de middelbare school bij aardrijkskunde allerlei gebergten moest leren en daar zat het Atlasgebergte ook bij en dat klonk toen heel abstract en ver weg.

Geen opmerkingen: