dinsdag 7 januari 2014

De Souk

Na het bezoek aan de Majorelle Garden zijn we weer lopend naar de medina gegaan en daar hebben we weer een poos door de Souk lopen dwalen. Ik vind de souk helemaal het einde; er is elke keer weer zoveel te zien: een overdaad aan kleuren,  geuren, geluiden.
We hebben erg veel foto's gemaakt, omdat de winkeltjes vaak heel klein waren zijn de meeste foto's vertikaal en dat vertikt blogger en  ik heb geen zin om alle foto's eerst via Flickr te bewerken.
Dit was een van de 'sjiekere' winkeltjes, de theekannetjes glommen je tegemoed.
 Deze foto heb ik wel via Flickr bewerkt, want ik wilde hem perse in dit logje hebben. Een winkeltje, zo smal dat ik mijn rugtas af moest doen om er rond te kunnen kijken. Van links naar recht vanaf de grond tot aan het plafond helemaal stampvol met sierraden, echt fantastisch leuk om rond te kijken.
Ik vond een paar oorbellen en dan moet je dus gaan afdingen... Nu passen afdingen en Jolande absoluut niet in dezelfde zin, ik vind het vreselijk. Ik zie iets, het moet zoveel euro kosten en dan is het me dat waard of niet. In Egypte heb ik het meegemaakt dat ik voor iets de volle prijs wilde betalen en dat de verkoper echt kwaad werd en het me niet wilde verkopen omdat ik niet wilde onderhandelen whahaha.
Paul daarentegen vind het fantastisch om te doen en kan ook rustig een half uur bezig zijn om iets (dat ik graag hebben wil ;-) ) op die manier te kopen.
Als ik dus iets hebben wil, zoals de oorbellen, geef ik het aan Paul en loop ik wel wat rond, terwijl hij het koopt: iedereen happy.

 De verkopers van noten, vijgen, dadels enz stonden midden in hun winkeltjes en konden zo overal bij.
 En deze 'kruidenkegels' bleven ons verbazen. We hebben er gezien die niet echt waren, maar van deze werd geschept en ze bleven hun piramide vorm houden. Ik denk dat als ik het zou moeten proberen het één grote kruidenmix zou worden :-)
 Hier waren we in een stukje vlak achter Jemaa El Fna en daar was een stukje met een verdieping erop.
We zagen er geen toeristen en als er mensen over iets stonden te onderhandelen moesten we wachten voordat we verder konden lopen, zo smal was het er.
De 'galerij' keek weer uit op een binnenplaats waar ook weer allemaal winkeltjes waren.
 Toen we uit de souk kwamen en Jemaa El Fna opliepen stond er een schoenenpoetser naast Paul om te vertellen dat zijn schoenen nodig gepoetst moesten worden :-)
Voor en na was ook inderdaad een heel verschil, maar toen moest hij een prijs betalen waarvoor je in Marokko ook een nieuw paar schoenen kunt kopen whahaha nou mooi niet.
Er kwam gelijk een vriendje van de schoenenpoetser aan, die vertelde dat het een hele normale prijs was en de schoenenpoetser dat bedrag gaf en schoenenpoetser begon toen gymschoenen te poetsen whahaha.
Dat geld gaat natuurlijk weer direkt terug naar de eigenaar zodra wij uit beeld zijn, we zijn natuurlijk niet helemaal van gisteren. Paul heeft schoenenpoetser een leuk bedrag gegeven, ook al vond schoenenpoetser het nog steeds te weinig.
 En weer een slangenfoto zonder ervoor te betalen :-)


1 opmerking:

Margriet zei

Ik vind afdingen ook vreselijk, maar helaas vind André dat ook...dus wij betalen vaak teveel ;-)