vrijdag 9 juni 2017

Cyprus dag 9 - Zoutmeren

Bij Larnaka liggen 4 zoutmeren, 1 grote en 3 kleinere.
Er is een mooi pad omheen, maar als je dat lopend wil doen ben je een dag kwijt en aangezien we geen fietsen hadden zijn we er met de auto omheen gereden, waar bij we steeds op mooie punten kwamen omdat daar caches neergelegd waren.
Het grote zoutmeer is echt groot. In de winter wordt het gevuld met zeewater dat door de kalksteen rotsen sijpelt, in de zomer droogt het helemaal op en blijft er een dikke laag zout over.
Er stond nu nog wel water in, maar er waren toch ook al hele stukken met zout te zien.
Gelukkig hadden we op de beschrijving van een cache gelezen dat je er beter niet op kunt gaan lopen, je zal er niet in wegzakken, maar je krijgt spul aan je schoenen dat enorm stinkt en dat je er bijna niet meer afkrijgt.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee en we hebben het meer dan ook steeds braaf vanaf de paden bewonderd.
Aan de overkant van waar we nu stonden kon je het uitkijkpunt aan de overkant goed zien, daar kon je alleen maar met een 4x4 komen dus daar zijn we niet geweest.
Links op de foto is de Hala Sultan Tekke moskee.
Er zijn wijken om het zoutmeer heen en toen we door zo'n wij reden om weer bij een ander punt te komen zagen we een Coffiee Island (een soort Cypriotische Starbucks) en daar zijn we koffie gaan drinken.
Aan de overkant zat een winkel waarvan we dachten dat het misschien wel iets van een bakker zou zijn, maar toen we dichterbij kwamen zagen we dat ze er allemaal producten van het eiland verkochten.
We zijn naar binnen gegaan om te kijken of we iets leuks en eetbaars voor Jasmine konden vinden.
Een ontzettend vriendelijk mevrouw ging ons van alles laten zien en uitleggen en ze vond het zo leuk dat wij zo ontspannen waren en geen haast hadden, tja wij zijn op vakantie :-)
Voor Jasmine kochten we uiteindelijk soutzoukos
Brood verkochten ze dus niet in de winkel, maar de mevrouw vertelde dat naast de kerk een bakker zat en ze wilde wel even voor ons bellen of hij open was, de mensen zijn hier echt zo vriendelijk en hulpvaardig.
Wij gingen toch die kant op, dus we zouden wel kijken. De bakker was inderdaad open maar verkocht alleen maar gebak, maar de meneer wist wel waar we brood konden kopen, als we nou terug zouden rijden moesten we bij de winkel tegenover Coffee Island zijn hahaha
Ondertussen had de een of andere vogel een ei op het dak van de auto laten vallen en omdat het zo warm was reden wij dus letterlijk met een gebakken ei op het dak rond whahaha
Weer terug bij het zoutmeer zagen we een bord staan met daarop dat de flamingo's weer terug zullen komen.
Ze overwinteren altijd in dit zoutmeer en vertrekken dan vroeg in de lente en dat vond ik toch zo jammer, want ik had zo graag flamingo's in het wild gezien.
Aan de overkant van de straat ligt een monument wat we ook nog even bekeken hebben.
En daarna zijn we weer doorgereden naar een volgend punt bij het zoutmeer.

1 opmerking:

Margriet zei

Heel apart dat zoutmeer! Je kon dus echt een eitje bakken op het autodak :-)