woensdag 8 september 2021

De Bouw 8 september

 Vandaag was er zoals elke woensdag bouwoverleg, alleen waren wij er deze keer zelf bij en heb ik de foto's gemaakt.
Dat was best nog wel lastig, want er moest van alles besproken worden en als er een groepje mensen ergens stond kon ik geen foto maken en dan moest ik er echt aan denken om het later te doen.
 
Over onze slaapkamer viel niet veel te bespreken.
Nuno (de architect) had gezegd dat er ruimte was voor normale deuren voor de inbouwkasten en wij vertelden dat we de schuifdeuren hebben laten veranderen in normale deuren (dat scheelt 10 cm per kast aan ruimte, dus een goed idee).

Voor in de kamer waar de warmtepomp geïnstalleerd wordt moesten ze weten hoe breed onze wasmachine is, zodat die er zeker kan komen te staan.
Over het kantoortje hoefden we niets te bespreken.

De buis midden in de keuken zou een putje worden, waar een chiffon onder zit voor als iemand zijn ring o.i.d in de gootsteen laat vallen én om luchtjes tegen te gaan.
Als afdichting zou er een metalen dekseltje op komen en dat vonden we helemaal drie keer niets, maar er moest een chiffon komen hadden we vorige week al gehoord.
Nu hebben wij in Belgie zo'n chiffon in het kastje onder het aanrecht en daar komt ook de vaatwasser op uit.
We hebben Julian gevraagd om een foto daarvan te appen en die hebben we vandaag aan Nuno en technisch opzichter laten zien en op die manier mag het ook gemaakt worden!
Hoera, geen lelijk putje in het zicht!
Het 'drama' toilet hadden we vorige keer al besproken.
Wij hebben vanaf het begin van het ontwerpen aangegeven dat we wandhangende toiletten willen, maar in het toilet boven stak een buis uit de vloer.
Dat is voor de afvoer van het toilet werd er gezegd...eh wij willen een wandhangend toilet...oeps.
Om het reservoir in de muur te krijgen zou het beton open gebroken en ook door het betonijzer en dat gaf allemaal problemen en of we niet een gewoon toilet wilden nemen.
Nou dat wil ik dus echt niet, want die hebben we in Belgie, terwijl we in Nederland wandhangende hadden en die laatste zijn een stuk handiger met schoonmaken, dus ik had zoiets van ze lossen het maar op en anders gaan ze alsnog maar breken.
Gelukkig is het toilet er lang en kwam Paul met het slimme idee om een halfhoog muurtje te maken, waar het reservoir in komt en dan is de ruimte die overblijft nog groter als het toilet bij ons thuis.
Dat vond Nuno een heel goed idee, dus dat probleem was opgelost.

Bij de trap werd de bevestiging van de leuning aan de glazen platen besproken.
Dit gaat mijn knutselhoekje worden.
We laten de tegelvloer van de bovenverdieping doorlopen op het balkon.
De tegels die we besteld hebben zijn er in binnen en buiten uitvoering en we denken dat het heel mooi zal zijn als het lijkt of de vloer doorloopt.
We moesten doorgeven of we de tegels in de lengte of in de breedte willen hebben.
In de gang bespraken we of er uitsparingen gemaakt kunnen worden waar een mat in kan komen om je voeten te vegen als je binnen komt.
In Belgie liggen die dingen naast de deuropening, omdat de deuren er niet overheen kunnen, dus dat wilden we hier anders.
Er is afgesproken dat we alvast matten zullen kopen en brengen en dan leggen ze de tegels er mooi omheen.
En toen kwam 'de klapper' van de dag: de badkamer.
 Hier komt de inloop douche met de douche aan de linker muur en de glazen wand er haaks op richting het raam.
Hier komt een dubbele wastafel in een meubel met een spiegel erboven
Tot zover geen probleem, maar...
De afgelopen keren dat we hier waren had ik al bedenkelijk gekeken naar de plaats waar het toilet en bidet moeten komen en ik was er van overtuigd dat er te weinig ruimte was om een wandhangend toilet te maken.
(Toilet moet rechts komen, bidet links)
Gisteravond zijn we nog eens goed gaan kijken en opmeten, zodat we vandaag goed beslagen ten ijs zouden komen en dat was maar goed ook.
Het muurtje naast het raam is 50 cm breed en dat is ook de breedte van het reservoir van het toilet, dus dat gaat het niet worden.
Een staand toilet gaat ook niet, want dan steek het ding zo'n 25 cm voor de deur uit en dan kan er geen rolstoel in en dat is een vereiste hier om bouwvergunning te krijgen.
Het muurtje naar de deur toe had 60 cm moeten zijn, maar is om de een of andere reden ook maar 50 cm breed, dus nu is er een probleem.
Wij hadden een prima oplossing door de inloop douche een kwart slag te draaien en weer een half hoog muurtje te metselen voor het toilet dat we er dan naast zouden zetten, maar helaas kan dat niet voor een rolstoel, dus nu moeten de architect en de bouwkundig inspecteur iets proberen te bedenken...
Hier is dus duidelijk iets fout gegaan.
We hebben zitten denken en tekenen, maar de enige oplossing zal waarschijnlijk zijn om een heel goedkoop toilet en bidet te kopen, dat te installeren en zodra de bouw inspectie geweest is het eruit te halen en de badkamer zo te maken als we willen...pfff
 
Over de tuin denken we later wel na :-)
Om het terrein staat een muur van lava stenen en daarin komen de meters, zodat meteropnemers die altijd kunnen aflezen.
We moesten zeggen welke kleur afwerking we wilden hebben, maar dat maakt ons niet uit.
Wij wilden weten waar de brievenbus kwam: ook in die muur,
En daar willen we ook het huisnummer hebben.
Voordat ons krot gesloopt werd heeft Marco gekeken of hij het huisnummer eraf kon halen, maar dat zat muurvast.
Toen heeft Nuno het aan de bouwer gevraagd, die heeft het uit de muur gezaagd en dat komt nu in de lavasteen muur te zitten.
Ik vond het leuk om toch nog iets van het krot te hebben :-)
 
Nou dit was een zeer enerverende bouwbespreking, hopelijk is er volgende week een oplossing voor de badkamer.



1 opmerking:

Margriet zei

Toch handig dat jullie er nu zelf bij zijn, dan zie je toch beter waar de knelpunten zijn denk ik. En dat dat huisnummer is bewaard vind ik echt heel erg leuk!