donderdag 15 februari 2024

Batalha das Limas

 Vorig jaar waren we in deze tijd van het jaar in Lagoa, waar we een vrachtwagen met waterballonnen zagen en zo leerden over de traditie Batalha das Limas: het  traditionele waterballonnen (of zakjes) gevecht als afsluiting van het Carnaval.
Dit jaar had ik op de FB pagina van provincie Ponta Delgada gezien dat het dinsdagmiddag om half drie zou plaatsvinden en toen besloten we om te gaan kijken.
We parkeerden de auto bovenaan de stad in de parkeergarage van Park Atlântico en zijn lopend naar de Avenida gegaan waar het gevecht zou plaatsvinden.
Het was vandaag een vrije dag, de winkels waren gesloten, maar die aan de Avenida waren voor een groot deel ook dichtgeplakt.

Ook de gemeente had vanalles en nog wat ingepakt, zoals de betaalautomaten voor de parkeergarage.
Er was een soort van scherm gemaakt en daar zijn wij achter gaan staan en konden het vanaf daar goed zien.
Na een poosje hoorden we lawaai en kwam er een politie auto voorop met daarachter een  meneer met een vlag en dat was het begin van de 10 wagens die meededen met het gevecht.
Ze reden met heel veel lawaai voorbij, terwijl ze wat zakjes gooiden


Ik maakte foto´s met het fototoestel en had aan Paul gevraagd of hij wat foto´s naar Julian en Jasmine wilde appen.
Dat deed hij, maar omdat hij er niets bij had geschreven dachten ze dat wij hier ook boerenprotesten hadden :-)

Een klein stukje verderop parkeerden er drie wagens naast elkaar en begonnen de mannen elkaar met waterzakjes te bekogelen, wij stonden mooi droog.
Voor de laatste wagen was allemaal rode rook.
We moesten wel lachen om de mensen op het balkon op vier hoog, die stonden met regenjassen aan, maar zo hoog kwamen de ballonnetjes echt niet.
Toen de laatste wagen voorbij was zijn we even de straat opgelopen
en heb ik daar nog wat foto´s gemaakt.
Maar ik ben er niet te lang blijven staan, want het bleek dat ze hier nog erg veel zakjes hadden liggen, die ze gooiden en ik had niet zoveel zin om er eentje op mijn camera te krijgen.

Over de plastic zakjes en ballonnen is natuurlijk een heleboel te zeggen, maar er komt gelijk een schoonmaakploeg achteraan en in de haven varen jetski´s om wat er daar in het water valt gelijk weg te halen, dus dat is wel goed.
Op Madeira en in plaatsen op het vasteland schijnt het i.v.m. al het plastic al afgeschaft te zijn, maar hier lopen ze wat dat betreft een paar jaar achter.
Maar we hebben deze traditie dus ook een keer met eigen ogen gezien en kunnen erover meepraten.


 

1 opmerking:

Marthy zei

Het levert inderdaad wel een berg plastic op. Ik had nog nooit gehoord van dit gebruik.