zaterdag 29 januari 2022

Inburgering les 1: Hortensia's

 Nu de voortuin helemaal opgeruimd was en voorzien van aarde wilden we er alvast hortensia's planten om het opspatten van aarde tegen het huis tegen te gaan.
We belden met de tuincentra hier om te vragen of ze hortensia's hadden, de eerste krijgt ze pas in juni en Agriloja, waar we al regelmatig geweest zijn, vertelde dat ze die niet verkopen omdat op het eiland niemand een hortensia koopt.
Momenteel worden de hortensia's overal teruggesnoeid en mensen knippen dan gewoon een paar takken af, steken die in de grond en dat schijnt dan als onkruid te groeien.
Vandaag stonden er geen andere dingen op het programma, dus gingen wij hortensia's stekken.
Langs de weg naar PD staan er heel veel, maar ik wilde wel ergens rustig kunnen staan en daarom reden we de bergen in, richting Sete Cidades, maar het duurde nog een hele poos voordat we de eerste niet gesnoeide hortensia's tegen kwamen.

Bij een eerder bezoek aan Agriloja hadden we al een snoeischaar gekocht, die achter in de auto ligt en ik had een (ook al gekochte) emmer meegenomen om de afgeknipte takken in te kunnen doen.
En toen gingen we net als de Azorianen gewoon langs de kant van de weg hortensia's knippen :-)
Toen we een emmer vol hadden bedachten we dat het misschien handig zou zijn om er iets van hortensia mest bij te doen, dus zijn we via Agriloja terug naar huis gereden en hebben daar twee doosjes gekocht.
We kochten ook gelijk maar een gieter, zodat we ze straks water zouden kunnen geven, maar omdat we niet wisten of de gieter onder het kraantje in de watermeterkast kon, namen we van huis twee emmertjes water mee.
Ik heb me suf gezocht naar kleine 5 liter emmertjes, die ik makkelijk vind om te poetsen en uiteindelijk heb ik er kunnen vinden, maar daar hoorde deksels op, wat nu dus heel handig bleek te zijn.
Nou en daar ging 'de tuinman' aan de slag. Hij maakte een kuiltje en ik gooide er mest bij.
Er waren mensen van het bouwbedrijf aanwezig, die het een heel goed idee vonden.
Een iemand vertelde in het Portugees dat ze te lang waren en toen hij zag dat we een snoeischaar bij ons hadden, ging hij ze goed afknippen.
Toen alle stokjes gepland waren kregen ze water.
En nu staan er dus allemaal hortensia stekken in de voortuin
en gaan we duimen dat ze aan slaan.


1 opmerking:

Margriet zei

Grappig! Ik had geen idee dat je zo hortensia’s kon stekken!