maandag 10 januari 2022

Licht

 Het is hier 's avonds een stuk langer licht dan in Belgie, dus toen ik vrijdagavond aan het eten begon deed ik dat met daglicht.
We aten hutspot, de pan met wortelen en uien kookte net, ik wilde de aardappelen opzetten toen ineens de stroom uitviel...
Nu zijn ze in deze straat bezig met de elektra, dus eerst dachten we dat het daardoor kwam, maar we konden niet gaan kijken, want we zaten opgesloten achter de poort, de elektrisch is....
Nu valt op het eiland de stroom wel vaker uit, maar dan is het meestal maar voor een paar minuten, maar nu bleef het maar duren.
In huis was het niet, want in de meterkast stonden alle schakelaars normaal.
We hadden honger, maar konden dus niet naar PD rijden, want we konden de poort niet uit.
Inmiddels begon het donker te worden en wilde ik de kaars aansteken, die hier in huis staat, om zo toch wat licht te hebben, maar de lucifers in huis waren allemaal te vochtig, dus helaas.
Het ging allemaal veel te lang duren en Paul ging Maria, degene die het beheer van het huis doet, bellen.
Ze zei dat als er binnen niets was we de hoofdschakelaar moesten bekijken.
Nu zitten op São Miguel, de meters in de muren die om de huizen staan, maar omdat de poort niet open kon, konden we dus ook niet op de meter gaan kijken.
Maria kon niet komen, want ze stond op nieuwe klanten te wachten in een ander huis, maar ze vertelde ons waar we de sleutel van het afgesloten kamertje in dit huis konden vinden.
Daar stond een bakje met allerlei sleutels en daarmee konden we de poort handmatig openmaken én het kastje van de hoofdschakelaar, waar Paul op een bepaalde knop moest drukken.
Helaas hielp dat niet, alles was en bleef donker.
Maria zou de eigenaar bellen, maar wij gingen eerst naar PD, waar we gegeten hebben.
Na het eten zijn we naar Continente gegaan,  daar hebben we kaarsen, waxinelichtjes en lucifers gekocht, want een gasaansteker hadden ze niet.
Weer terug bij het huis stond de eigenaar op ons te wachten, hij had in het huis gekeken en daar was inderdaad niets aan de hand en omdat hij ook de hoofdschakelaar aan kreeg heeft hij de elektriciteitsmaatschappij gebeld en die waren onderweg; nou daar kun je niets van zeggen op vrijdagavond!
Terwijl Paul met de eigenaar praatte ben ik binnen kaarsen aan gaan steken en toen zag het er heel gezellig uit.

De mensen van de elektriciteitsmaatschappij kwamen en zeiden dat de hoofdschakelaar kapot was.
De kastjes zijn vochtig en dan groeien er plantjes in, zoals mossen en varens, en als je die niet weghaalt krijg je zulke dingen. 
Ik had wel eens gezegd dat het net een soort plantenkasje leek, maar ja, de eigenaar heeft het beheer uit handen gegeven, maar de schoonmaaksters halen natuurlijk geen plantjes weg uit een elektriciteitskastje.
Enfin, nadat er een nieuwe hoofdschakelaar geplaatst was hadden wij weer stroom!
Het was weer een hele belevenis en we zijn nog maar eens blij dat we zo 'eigenwijs' geweest zijn om geen poort te willen bij ons nieuwe huis.
We zullen wel de meterkasten van plantjes ontdoen :-)

Geen opmerkingen: