maandag 1 augustus 2022

Lagoa das Furnas

Voor onze nieuwe labcache hadden we ook Lagoa das Furnas als locatie uitgekozen.
Nu is dat een vrij drukke toeristische attractie en daarom waren we vrijdag vroeg opgestaan zodat we er voor de drukte zouden zijn om coördinaten te kunnen bepalen en een vraag te bedenken.
Toen we aankwamen was het inderdaad rustig, misschien dat het ook scheelde dat het een bewolkte dag was.
Zodra je hier op de parkeerplaats uit je auto stapt ruik je de doordringende zwavelgeur die uit de hete bronnen en fumaroles omhoog komt.
Het pad tussen de bronnen door was afgesloten en zo konden we eindelijk weer eens foto's maken zonder allemaal toeristen erop.
In dit stuk van Furnas wordt Cozido gemaakt. Dat is een stoofpot, meestal met varkensvlees, kip, Portugese bloedworst, kool, aardappel en wortelen.
's Ochtends vroeg wordt dat in grote pannen in de fumaroles gezet, afgedekt met aarde om het zo'n 5 tot 7 uur te laten garen.

Nu het toeristenseizoen is stonden er heel wat pannen in de grond.
Tegen lunchtijd worden die naar boven gehaald, wat op zich een heel schouwspel is, waarna ze naar de restaurants in het dorp worden gebracht.
Zelf hebben we het nooit gegeten, maar het is echt een van de bekendste specialiteiten op het eiland, dus daarom mocht het niet ontbreken in onze labcache.
Aan de andere kant ligt het meer, waar het nu ook nog heel rustig op was.
Er waren jonge eendjes, die kwamen kijken of we nog iets voor hun hadden.
We zijn nog even over het pad achter de fumaroles langs gelopen
om bij de kokende bronnen te kijken.

Je kunt je hier best een hele dag vermaken, op en rondom het meer, of in Park Grena, maar daar waren we in september al geweest en vandaag hadden we andere plannen, dus gingen we verder, maar het was fijn om hier weer eens rond te kijken op een heel rustig moment.

3 opmerkingen:

Marthy zei

Wat een idee, je pan ingraven en je maaltje lekker laten stoven.

Bertiebo zei

Ja hoor, dat geloof ik meteen dat je je er een dag kunt vermaken. Het ziet er prachtig uit!

Margriet zei

Wat een geweldige plek. Leuk dat ze datmet die pannen eten doen.