donderdag 19 oktober 2023

Faial Dag 2 - Mistério in Norte Pequeno

 We begonnen onze ontdekkingstocht in het noordwesten van het eiland, waar we in Norte Pequeno een serie caches gingen zoeken, want zoals altijd bekijken we ook dit eiland aan de hand van caches.
De auto parkeerden we bijna aan het einde van een smal straatje en toen we voorbij het laatste huis liepen viel mijn oog op een grafsteen.

Om te kijken of ik dat nu wel echt gezien had moest ik even inzoomen, maar ja hoor, het was een grafsteen.
Daar had ik nou wel meer over willen weten, maar helaas heb ik er niets over kunnen vinden, maar ik vind het wel heel apart en mooi.

Aan het eind van de straat moesten we een pad in, dat steeds verder naar beneden ging
En daarna kwamen we in de "Mistério" 
Dat is een lavaveld met rotsachtig en onvruchtbaar land, gevormd door een vulkaanuitbarsting waar de bevolking getuige van is geweest.
Deze Mistério is gevormd door de uitbarsting van de vulkaan Cabeço do Fogo (Vuurberg); een vulkanische kegel van 571 meter hoog die in 1672 met geweld uitbarstte en tijdens 10 maanden van activiteit die gepaard ging met zware aardbevingen, honderden huizen in Praia do Norte en Capelo verwoestten.
Dit pad gaat over een deel van dit lavaveld en is  bedekt met een bos van voornamelijk  pittosporum (árvores de incenso).
Soms zagen we lavatunnels.
En we zagen één paddenstoel, herfst lijkt hier nog zo ver weg.
Het is dat we caches zochten en dat dat voor afwisseling zorgde, want  alhoewel we vlak langs de oceaan liepen en regelmatig de golven tegen de rotsen onder ons hoorden slaan, zagen we enkel en alleen bomen, bomen en nog meer bomen.
Pas helemaal op het eind van deze cacheserie ging het pad iets hoger en konden we boven de begroeing uitkijken en zagen we eindelijk de oceaan.
Dit is het stuk waar we vandaan kwamen en ook weer doorheen moesten om terug bij de auto te komen.
Het was dan wel een beetje een eentonig stukje landschap waar niet veel te zien bleek, maar wat caches betreft was het zeer succesvol, want alle caches die we zochten waren er ook.

1 opmerking: