zaterdag 4 februari 2023

Orka's

 Het was lekker, zonnig weer en daarom zouden we op pad gaan, maar terwijl ik nog even een kop koffie dronk ging Paul kijken of hij dolfijnen zag.
De oceaan was kalm en omdat het zo lekker weer was kon de schuifpui open, wat toch het fijnste is als je wil gaan spotten.
Paul zag vrijwel gelijk veel dolfijnen en na een poosje wilde ik ook wel even kijken.
Nu duurt het altijd even voordat ik de lenzen van de verrekijker aangepast heb aan mijn ogen en toen ik zover was zag ik geen enkele dolfijn.
Ze zwommen naar rechts, dus ik draaide de verrekijker een heel eind die kant op om terug te gaan en te zoeken, en joepie, ik zag ze, twee stuks die net als Flipper op hun staart door het water gingen...vreemd, dat had ik nog nooit gezien.
Ik vond dat ze wel erg lang en heel rechtop op hun staart bleven staan en er kwamen er nog 2 bij, die al even rechtop stonden, maar toen draaiden ze wat en dacht ik ineens dat ik orka's zag.
Nu komen er wel eens orka's in de buurt  van het eiland, maar dat is zeldzaam; vorig jaar waren ze er in de eerste week van januari 1 dag en daarna het hele jaar niet meer en in 2021 is er geen een geweest.
Ik zat op het puntje van mijn stoel en na een poosje wist ik het zeker: het zijn orka's!!!
Nou wij gingen dus niet weg, maar hebben om de beurt orka's gekeken.
Ze zwommen een beetje heen en weer, hier recht voor de deur en zijn de hele dag gebleven.
Ik heb geprobeerd om foto's te maken, maar daarvoor moet de camera eigenlijk op het statief staan, maar daar staat de verrekijker op.
Dus heb ik de camera op een boekje op het hoofd van Paul gezet zodat de lens in het midden van de verrekijker was, mocht hij voor statief spelen :-)
Dit zijn geen geweldige foto's, maar ze zijn alle vier te zien!

De hele dag zwommen er honderden dolfijnen voorbij en ik zag zelfs een walvis een heel stuk uit de kust.
Toen ik vanmiddag weer aan de beurt was om te kijken, kon ik de orka's niet meer vinden, maar ik zag een walvis helemaal onderin het beeld zwemmen, ongelofelijk, zo dichtbij hebben we ze nog nooit gezien.
Die heb ik een poosje gevolgd en toen kwam hij eerst met zijn kop uit het water om vervolgens te duiken.
Vervolgens kwamen de orka's weer in beeld en nadat we die nog een poos gevolgd hebben zijn we tegen een uur of vijf gestopt met kijken.
We zagen zo'n beetje scheel, maar dat was het helemaal waard, wat was dit fantastisch!