maandag 1 mei 2023

Dia do Trabalhador

 Dia do Trabalhador oftewel dag van de Arbeid is in Portugal een Nationale Feestdag.
Op deze dag vieren ze ook de traditie van dos Maios en daar ben ik het volgende over te weten gekomen:

Het is een hele oude traditie en er wordt aangenomen dat het werd meegebracht door de eerste kolonisten van de eilanden om het hoogtepunt van de zomer te markeren en geluk te brengen bij de oogst.
Op sommige plaatsen wordt aangenomen dat de aanwezigheid van Maios op de een of andere manier de geesten behaagt.

"Maios" zijn handgemaakte poppen die mensen uit het dagelijks leven voorstellen. Ze zijn meestal gemaakt van oude, wegwerpmaterialen (vodden) en variëren afhankelijk van iemands creativiteit. De poppen zijn qua vorm en grootte vergelijkbaar met een normaal persoon gebouwd en proberen de dagelijkse activiteiten en ambachten van de Azoren weer te geven, zoals boeren, vissers, herders, wasvrouwen, folklore, zangers, naast vele andere beroepen, tradities en etnografische kenmerken van de Azoren (zoals de bedevaarten). 

Als de poppen klaar zijn, worden ze staand of zittend tentoongesteld aan de deur, aan het raam, op het balkon of zelfs op de drukste en centrale pleinen van de parochies met als doel de aandacht van mensen te trekken .  
De traditie wordt in stand gehouden dankzij de stimulansen van de gemeentehuizen (die wedstrijden organiseren), scholen en verenigingen die altijd proberen hun eigen pop te maken.
 
Nou toen ik dat allemaal wist wilde ik toch ook wel graag een paar van die poppen zien. 
Op de FB pagina van de gemeente had ik gezien dat er op het balkon van het gemeenschapshuis twee zaten, dus daar zijn we naar toe gereden
Echt leuk om te zien.

Vervolgens zijn we een stukje door het dorp gaan rijden en kwamen we er ook nog een aantal tegen



En zo was het ineens een hele leerzame middag en het in het echt zien van zulke poppen maakte het alleen nog maar leuker.

1 opmerking:

Marthy zei

Leuk die folklore. Zo leer je weer wat over de plek waar je woont.