donderdag 22 juni 2023

Terceira Dag 5 Praia da Vitória

 Weer beneden in Praia da Vitória parkeerden we de auto en liepen we richting het strand.
Het beeld van Maria steekt boven alles uit en van hier af konden we ook goed de trappen zien waarmee je ook omhoog kunt als je geen auto hebt, maar wij vonden ze veel te eng, zeker met de harde wind.
In tegenstelling tot op Santa Maria waren in deze badplaats de restaurantjes wel open en hebben we heerlijk op een terrasje gezeten en koffie gedronken.

In veel vissersplaatsen staat een monument aos Homens do Mar (de mannen van de zee) en vanaf het terras keken we uit op het monument van PdV.
We wandelden een stuk over het pad langs het strand en hebben deze kite surfer een poos gevolgd tot hij achter de strekdam de zee op ging.
Tot onze verbazing zagen we een veerboot aankomen. Voor Corona waren er veel veerboten tussen de eilanden, maar daarvan zijn de meeste opgeheven.
Alleen tussen Pico, Faial en São George varen ze nog.
Ze schijnen sommige veerdiensten wel weer in gebruik te gaan nemen, dus waarschijnlijk gaat deze boot naar Graciosa.

Tijdens onze wandeling door de stad zagen we mooie murals
een hele muur met allemaal verschillende tegel tableaus

de uitgestorven hoofdstraat...

het al even lege plein voor het gemeentehuis
en een leuk boekenhuisje, zoals ze hier worden genoemd.
Nu had ik gelezen dat er een Rua dos Poetas moest zijn, waar 34 tegeltableaus hangen met daarop de afbeelding van een (in het Portugees schrijvende) dichter (de meeste afkomstig van de Azoren), geboorte en eventuele sterfdatum en een stukje uit een gedicht.
Omdat ik dit jaar elke maand een Portugees gedicht in mijn agenda zet en vertaal, wilde ik de straat wel graag zien, maar we waren het stadje al bijna rond en hadden het niet kunnen vinden, terwijl 34 van die tableaus toch wel zouden moeten opvallen...
We gingen in de schaduw van bomen zitten, ik zocht nog eens op Google en zag een foto van een plek die ongeveer 25 meter bij ons vandaan was: de muur langs het pad boven het strand.
Ik ging gelijk kijken en ja hoor, daar zag ik er één.
En een heel stuk verderop op de muur nog een, maar dat waren er geen 34!
Ze waren ook een stuk kleiner dan we gedacht hadden, maar 6 tegels en omdat we net naar de zee en het strand hadden lopen kijken, waren ze ons totaal niet opgevallen.
We besloten om terug te lopen naar de boulevard en het eens te gaan vragen in de souvenirwinkel.
Daar zag ik dit t-shirt in de etalage en dat is toch zo waar :-)
Enfin in de souvenirwinkel konden ze helpen.
De Rua bleek niet echt een straat te zijn, maar de 34 tableaus hangen verspreid over de stad, zodat mensen ze kunnen gaan zoeken en zo langs de meeste bezienswaardigheden komen...aha!
Ze dacht dat er ook nog een aantal binnenin musea hingen.
Het stadje is niet groot, dus begonnen wij vrolijk aan nog een rondje en hebben we bij de belangrijkste gebouwen extra goed opgelet.
En inderdaad, hier en daar zaten ze op de muren van de huizen in de buurt en waren ze ons totaal niet opgevallen :-) 
Zoals bij de Igreja Matriz
en Jardim PdV.
In totaal hebben we er 21 kunnen vinden, dus een hele leuke score.
 
Tegen een uur of vijf zijn we weer richting Angra gegaan, maar nu zijn we niet over de snelweg gereden maar namen we de binnendoor weg, waardoor we weer andere dingen zagen.
Nu reden we Angra binnen via de rotonde met het stieren monument
en dat ligt tegenover Praça de Toiros, de grote arena waar stierengevechten worden gehouden.
Paul parkeerde de auto even zodat ik wat foto's kon gaan maken.
Stierenvechten, of in een arena, of aan een touw op straat, is een oude traditie op Terceira, maar ik vind het niet meer van deze tijd en alhoewel dit dé periode ervoor is, zijn we het gelukkig nergens tegen gekomen.
 

Geen opmerkingen: