woensdag 22 november 2023

São Jorge Dag 1 - Velas

 Paul was heel draaierig na de taxirit en is in het huis even een half uurtje op bed gaan liggen, daarna zijn we terug naar Velas gereden om daar rond te gaan kijken.
Net boven Velas was een miradouro en daar zijn we uiteraard gestopt.
 Wij zaten heerlijk onder een afdakje in de schaduw, maar in de zon zaten tientallen Madeira hagedisjes, we hebben er nog nooit ergens zoveel bij elkaar gezien, het was echt leuk om naar ze te kijken.

Toen we verder naar beneden reden kwamen we langs de enige ´grote´ supermarkt op het eiland (er is geen Continente of een Solmar op het eiland) en zijn daar gestopt om te kijken of we daar eten voor de komende dagen zouden kunnen kopen.
Hij was groter dan dat je vanaf de buitenkant zou denken en boodschappen doen zou wel lukken, maar dat zouden we pas later doen, dus lieten we de auto op het parkeerterrein staan en zijn we verder lopend naar beneden naar het centrum gegaan.
Onderweg kwamen we langs deze vrolijk beschilderde Imperio, die wat kleuren betreft sterk deed denken aan de bekendste imperio op Terceira.
Het eiland heeft de vorm van een drakenrug en wordt daarom naast Ilha Castanha ook wel a Ilha Dragão (het drakeneiland) genoemd.
Op het stadsplein zagen we een mozaïek
en een schitterende drakenfontein.
De hoofdstraat van de hoofdstad op een donderdagmiddag om kwart voor drie...totaal uitgestorven
We hoefden dus geen polonaise te lopen en konden overal rustig kijken en kwamen toen in de mooie, eveneens rustige Jardim da República
Bij de Toerist Info op het stadsplein hadden we gevraagd waar een pasteleria was en terwijl we daar naar toe wandelden zag Paul bij een reisbureau allemaal modelvliegtuigjes.
Hij ging even binnen kijken en hoorde dat de vliegtuigjes van een collega waren die er op dat moment niet was, maar hij zou het vast niet erg vinden als Paul er foto´s van maakte.
Wat een geweldig leuke werkplek.
Even verderop zat inderdaad de Pasteleria
Op ons lijstje met regionale gebakjes stond Espécies; geribbelde koekjes met espécies (specerijen) zoals kaneel en anijs en die wilden we natuurlijk proberen.
Ze gingen alleen per zak, dus kochten we dat en vroegen of het goed was als we er eentje bij de bestelde koffie opaten.
Dat was geen enkel probleem, we kregen er zelfs schoteltjes bij.
We vonden het heerlijke koekjes, dus die zak komt wel leeg :-)
Nu we het ´hele´ centrum bekeken hadden zijn we naar de kust gelopen, waar bleek dat we inderdaad waren waar we dachten te zijn :-)
Onderweg kwamen we ergens langs deze azulejos
We kwamen bij Velas-Arco, een prachtige natuurlijke boog
met een miradouro ernaast waar we een mooi uitzicht hadden op Morro das Velas.
En daarmee hadden we het piepkleine Velas helemaal gezien en zijn we naar de supermarkt gewandeld waar we wat boodschappen deden.
In de Pasteleria hadden we ook de tweede specialiteit van het eiland gekocht: Dulçores en daar probeerden we er eentje van bij de thee.
Ze waren hard, hard!!! niet te geloven zo hard, maar gelukkig wel lekker van smaak, want ook deze gingen per zak :-)
En dat was Paul´s verjaardag en onze eerste kennismaking met São Jorge.

1 opmerking:

Bertiebo zei

Alsnog gefeliciteerd met Paul!